Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ...

 


    Στο σχολείο μας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο εσωτερικά πρωταθλήματα σε διάφορα αγωνίσματα. H δημοσιογραφική ομάδα του Γ3  συνάντησε τον εμπνευστή αυτών των αγώνων, τον κ. Πολυνό και μίλησε μαζί του.



Κάθε χρόνο διοργανώνετε πρωταθλήματα στο σχολείο μας. Γιατί κάνετε αυτήν τη διοργάνωση;

Μέσα από τα παιχνίδια επιτυγχάνονται οι στόχοι της φυσικής αγωγής: η ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων, η καλλιέργεια φυσικών ικανοτήτων και η προαγωγή της υγείας. Ο δεύτερος λόγος που γίνεται αυτή η διοργάνωση είναι η χαρά και η ευχαρίστηση που νιώθουν οι μαθητές που συμμετέχουν σε αυτή τη διοργάνωση.

Έχετε διοργανώσει και σε άλλα σχολεία παρόμοια δράση ή μόνο στο Γυμνάσιό μας;

Μόνο στο Γυμνάσιό μας κάνω αυτή τη διοργάνωση, γιατί προσφέρεται ο χώρος, διότι έχει εγκαταστάσεις για όλα τα αθλήματα που κάνουμε και έχουμε και τον χρόνο, λόγω των ειδικών διαλειμμάτων που έχουμε στο σχολείο μας.

Πώς εμπνευστήκατε αυτή τη δράση;

Από μια εργασία που ανέβασε μια συνάδελφος από τις Σέρρες για το ποδόσφαιρο, πριν από κάποια χρόνια. Μου άρεσε σαν ιδέα και σκέφτηκα να την εφαρμόσω, αφού βρήκα και τις κατάλληλες συνθήκες στο δικό μας Γυμνάσιο.

Ποια αθλήματα περιλαμβάνονται στα πρωταθλήματα; Σκοπεύετε να εισάγετε και άλλα αθλήματα;

Τα αθλήματα που κάνουμε τα πρωταθλήματα είναι ο στίβος τα 50 και 1000 μέτρα, είναι το ποδόσφαιρο, πινγκ-πονγκ, βόλεï και μπάσκετ. Κάνουμε αυτά τα αθλήματα, διότι αυτά εμπεριέχονται μέσα στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας. Άλλα αθλήματα, όπως ατομικά και πολεμικά, όπως είναι το μποξ και το καράτε, δεν επιτρέπονται, γιατί είναι επικίνδυνα για την υγεία των μαθητών.  Επίσης, τους χορούς που εξασκούμε, αυτοί δεν μπορούν να γίνουν με ανταγωνιστικό τρόπο, αλλά μας χρησιμεύουν, όπως βλέπετε, σε διάφορες εκδηλώσεις που κάνουμε, γιορτές και διάφορες άλλες δραστηριότητες στο σχολείο μας.

 

 

Οι μαθητές δείχνουν ενδιαφέρον; Βλέπουν με θετική διάθεση αυτές τις δραστηριότητες;

Ναι, η πλειοψηφία των μαθητών αγκάλιασε και αγκαλιάζει αυτές τις δραστηριότητες. Συμμετέχει σχεδόν το 90% των μαθητών σε ένα τουλάχιστον από τα πρωταθλήματα που κάνουμε. Μια μικρή αποχή παρατηρείται στους μαθητές της πρώτης τάξης γυμνασίου, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν αποκτήσει το θάρρος και υπάρχει και μια διστακτικότητα στο να συμμετέχουν.

Πώς ακριβώς διοργανώνεται όλη αυτή η δράση; Ανακοινώνεται στους μαθητές – μαθήτριες με κάποιο τρόπο; Κάνουν αιτήσεις οι μαθητές;

Πριν ξεκινήσει κάποιο από τα πρωταθλήματα, βγαίνει ανακοίνωση που τοιχοκολλείται στους χώρους ανακοινώσεων του σχολείου. Οι μαθητές ενημερώνονται, συμπληρώνουν τις αιτήσεις που χρειάζεται και ξεκινάει το πρωτάθλημα.

Οποιοσδήποτε κάνει αίτηση, μπορεί να συμμετέχει; Γίνεται τελική επιλογή από εσάς;

Όποιος κάνει αίτηση, συμμετέχει. Δεν γίνεται καμία επιλογή. Όποιος θέλει, συμμετέχει. Αυτός είναι και ο σκοπός των πρωταθλημάτων.

Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των πρωταθλημάτων οι μαθητές ανταποκρίνονται με συνέπεια; Τηρούν όλους τους κανόνες που έχουν τεθεί;

Όπως ξέρετε, σε κάθε άθλημα υπάρχουν και κανόνες. Αυτοί οι κανόνες ισχύουν και στα δικά μας πρωταθλήματα. Οι αγωνιστικοί κανόνες τηρούνται, έτσι κι αλλιώς. Εμάς μας ενδιαφέρει όμως να τηρείται και η σωστή συμπεριφορά και κυρίως η ασφάλεια των μαθητών. Άρα, κάποια πράγματα που μπορεί να κινδυνεύσουν οι μαθητές, απαγορεύονται. Για να φέρω ένα παράδειγμα, είναι το τάκλιν στο ποδόσφαιρο. Έτσι, όταν παίζουμε ποδόσφαιρο, το τάκλιν απαγορεύεται. Στην πρώτη φορά γίνεται μια παρατήρηση σε αυτόν που το έκανε, τη δεύτερη φορά αποβάλλεται εντελώς από το πρωτάθλημα.

Όταν το κάθε πρωτάθλημα ολοκληρωθεί, γίνεται απονομή μεταλλίων; Γίνεται κάποια τελετή γι’ αυτό τον λόγο;

              Στον χώρο ανακοινώσεων υπάρχει το πρόγραμμα των αγώνων. Τα παιδιά ξέρουν πότε τα ίδια συμμετέχουν στο πρωτάθλημα ή πότε οι ομάδες τους συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, ποια μέρα και ποια ώρα. Αφού τελειώσει όλη η διαδικασία αυτή, αναρτάται η βαθμολογία και οι τρεις πρώτοι, είτε σε ατομικά αγωνίσματα είτε σε ομαδικά αγωνίσματα, παίρνουν μετάλλια, γίνονται απονομές μεταλλίων στους νικητές.

Από ποιον γίνεται η προμήθεια των μεταλλίων και των κυπέλλων; Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων σας προμηθεύει κάποια βραβεία ή δώρα; Υπάρχουν άλλοι χορηγοί;

Μόνο ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων είναι αυτός που μας ενισχύει με οτιδήποτε, είτε αθλητικό υλικό είτε μετάλλια είτε στολές για τους αγώνες κτλ. Χορηγοί δεν επιτρέπεται να μπουν απ’ έξω. Μόνο ό,τι κάνει ο Σύλλογος.

Οι μαθητές που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα, ανταμείβονται με κάποιον άλλο τρόπο (έπαινοι, βαθμοί στα τετράμηνα);

              Ναι. Υπάρχουν οι γραπτοί έπαινοι για τη συμμετοχή των μαθητών, υπάρχει και ένα κίνητρο μπόνους που δίνω εγώ πάντα στους μαθητές. Για κάθε συμμετοχή τους σε κάθε πρωτάθλημα παίρνουν συν έναν βαθμό στη γυμναστική.

Τι τελικά κερδίζουν οι μαθητές από αυτή την αθλητική διοργάνωση;

Όπως είπαμε παραπάνω, εκτός από τη χαρά και την ευχαρίστηση που νιώθουν συμμετέχοντας στα αθλήματα, αυτές οι αθλητικές διοργανώσεις βασίζονται στο μοντέλο της αθλητικής αγωγής. Ο πρωταρχικός σκοπός του μοντέλου είναι να αναπτύξει στους μαθητές την κουλτούρα της συμμετοχής σε αθλήματα. Σε αυτό το μοντέλο οι μαθητές μαθαίνουν να συμμετέχουν σε αθλήματα αλλά και να συντονίζουν και να διευθύνουν τις αθλητικές τους εμπειρίες. Επίσης, εξασκούν την ατομική υπευθυνότητα και τις δεξιότητες που απαιτούνται για αποτελεσματική ομαδική συμμετοχή. Ένα άλλο σημαντικό που κερδίζουν οι μαθητές, συμμετέχοντας στα πρωταθλήματα, είναι ότι αναλαμβάνουν διάφορους ρόλους. Τον ρόλο του προπονητή, του διαιτητή, του κριτή. Ακόμη, μπορούν να αναλάβουν ρόλους όπως σχολιαστές, εκδότες μιας αθλητικής εφημερίδας, υπεύθυνοι για τη μεταφορά εξοπλισμού. Έτσι, οι μαθητές αφενός διαμορφώνουν μια πιο ολοκληρωμένη ιδέα για τον αθλητισμό και αφετέρου γνωρίζουν και ασχολούνται με επαγγέλματα συναφή με τον αθλητισμό.







Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Γ3:

Σαλίου Στέλλα, Τσόλη Αναστασία  και Φλώρο Αναστάσιο

Τεχνική υποστήριξη και ηχοληψία: Γιαννακάκης Ιωάννης, Δαζελίδης Παναγιώτης

 

             

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου