Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Τα μαθήματα πολιτισμού (εικαστικά και μουσική) αναβαθμίζουν το σχολείο μας...

 

Ανάμεσα στα μαθήματα που μας φέρνουν σε επαφή με τον πραγματικό πολιτισμό είναι τα Εικαστικά και η Μουσική. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να θέσουμε ερωτήσεις στους καθηγητές αυτών των μαθημάτων.


**************************************************************************








Συναντήσαμε πρώτα τον καθηγητή των εικαστικών κ. Αμοιρίδη.

Κύριε Αμοιρίδη, φέτος διδάσκετε το μάθημα των εικαστικών στο σχολείο μας και έχετε βοηθήσει να αλλάξει όψη ο χώρος του σχολείου. Πώς αποφασίσατε με τη ζωγραφική να «μεταμορφώσετε» κάποιους τοίχους του σχολείου μας;

Όταν βάφτηκε το σχολείο ήταν πολύ μονότονο και ήθελα να δώσω περισσότερη ζωή στους τοίχους. Επίσης, μου αρέσει να έχουν οι μαθητές την τέχνη στην καθημερινότητά τους. Να κινούνται ανάμεσα σε ζωγραφιές και όχι σε απλά βαμμένους τοίχους.

 

Ποια θεματολογία επιλέξατε για τους τοίχους στο εσωτερικό του σχολείου;

Για τη βιβλιοθήκη επέλεξα ένα θέμα σχετικό με τη φιλαναγνωσία. Στον τοίχο, πάνω από τη σκάλα, επέλεξα να κάνω ένα έργο ενός βέλγου ζωγράφου, σουρρεαλιστή του Ρενέ Μαγκρίτ, τον οποίο αγαπώ πάρα πολύ. Στον εξωτερικό χώρο του σχολείου, σε έναν τοίχο θα κάνουμε ένα έργο – μνημείο για τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών.

 

Η επιλογή των θεμάτων ήταν δική σας ή υπήρχε και συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών;

Η επιλογή ήταν δική μου, κατά κύριο λόγο, αλλά για το έργο πάνω από τη σκάλα ζήτησα και τη γνώμη των μαθητών της τρίτης γυμνασίου.

 

Ποια είναι η ανταπόκριση των μαθητών και των μαθητριών στις δράσεις σας;

Τους αρέσει να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δράσεις γιατί είναι κάτι δημιουργικό και διαφορετικό από τα μαθήματα. Γενικά, είμαι αρκετά ευχαριστημένος.

 

Υπάρχουν παιδιά  «ταλέντα» μεταξύ των μαθητών σας και μαθητριών σας;

Σίγουρα υπάρχουν ταλέντα. Έχω ξεχωρίσει κάποια παιδιά. Για μένα όμως έχει σημασία να συμμετέχουν ακόμη κι αυτοί που δεν έχουν ταλέντο.

 

Υπάρχει και ένα γκράφιτι στην είσοδο του σχολείου μας. Ήταν επιθυμία των παιδιών;

Όχι. Αυτό ήταν επιθυμία του Διευθυντή. Βρέθηκε ένας μαθητής και το διεκπεραίωσε όλο μόνος του.

 

 

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς κάνατε επισκέψεις μαζί με τα παιδιά εκτός του σχολείου μας;

Κάναμε μια ωραία επίσκεψη τον Δεκέμβριο, πριν από τα Χριστούγεννα, σε μια έκθεση ενός Έλληνα ζωγράφου, του Γιάννη Γαΐτη, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Πήγαμε στη Villa Bianca στη Θεσσαλονίκη.

 

Στη διάρκεια της χρονιάς πήρατε μέρος και σε άλλες δράσεις που δεν έχουν σχέση με το μάθημα που διδάσκετε. Ποιες είναι αυτές και πώς το αποφασίσατε;

Ναι. Αν και εικαστικός στο επάγγελμα, αγαπάω πάρα πολύ και τη μουσική. Έτσι, μαζί με την καθηγήτρια της μουσικής αναλάβαμε την οργάνωση της χορωδίας για τις σχολικές γιορτές.

 

Ποια από αυτές τις δράσεις σας άρεσε περισσότερο;

Η αλήθεια είναι ότι μου άρεσαν περισσότερο οι δράσεις με την χορωδία, οι μουσικές δράσεις, γιατί υπήρχε ενεργή συμμετοχή των μαθητών. Ελπίζω να δω την ίδια συμμετοχή και στις τοιχογραφίες (ξεκίνησαν πριν λίγο καιρό).

 

Γιατί επιλέξατε να γίνετε εκπαιδευτικός καλλιτεχνικών;

Γιατί μου αρέσουν τα εικαστικά από παιδί, δηλαδή από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ζωγραφίζω. Επίσης, μου αρέσουν πολύ και τα παιδιά, μου αρέσει να είμαι ανάμεσα σε νέους ανθρώπους, παίρνω ζωή από αυτούς. Μου αρέσει να μεταδίδω τις γνώσεις μου, ό,τι έχω να το δώσω και στα παιδιά.


**************************************************************************




Συναντήσαμε στη συνέχεια  την καθηγήτρια της Μουσικής κ. Τσαγκαλίδου.

 

Κυρία Τσαγκαλίδου, φέτος διδάσκετε στο σχολείο μας το μάθημα της Μουσικής. Σε ποιο βαθμό ανταποκρίνονται οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας; Ενδιαφέρονται για το μάθημα της Μουσικής;

Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω πως ενδιαφέρονται, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι.  Μπορώ να πω ότι είμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο. Όμως, είμαι σίγουρη ότι μπορούν και καλύτερα τα παιδιά μας.

 

Υπάρχουν παιδιά που διδάσκονται Μουσική παιδεία εκτός σχολείου;

Έχω υπ’ όψιν ότι κάποια παιδιά πηγαίνουν σε ωδείο ή κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα.

 

Υπάρχουν μεταξύ των μαθητών σας / μαθητριών σας «ταλέντα» στη μουσική;

Ναι. Γενικώς, είμαι πολύ χαρούμενη, γιατί ανακάλυψα ότι υπάρχουν παιδιά που έχουν πραγματικό ταλέντο και δεν το ξέρανε κιόλας. Αυτό είναι πάρα πολύ καλό και γι’ αυτό να μην το αφήσουν. Να κάνουν δουλίτσα, δηλαδή, και με τους γονείς τους και με τους καθηγητές τους.

 

Ενδιαφέρονται τα παιδιά να αναπτύξουν δράσεις σχετικές με τη μουσική, έτσι ώστε να προβληθεί το σχολείο;

Σίγουρα ενδιαφέρονται.  Και μάλιστα το ομαδικό πνεύμα τους κάνει να δουλεύουν περισσότερο και πιο εντατικά.

 

Έχετε σκεφτεί να γίνουν μελλοντικά κάποιες δράσεις προώθησης της μουσικής παιδείας για τους μαθητές/μαθήτριες; Αν ναι, τι θα προτείνατε;

Φυσικά και έχω σκεφτεί πολλά. Με την θετική τους στάση, τα παιδιά, βοηθούν και εμένα να προχωρήσουμε και να σκεφτούμε κι άλλα πράγματα. Μόνο καλό θα μας κάνει αυτό. Μόνο να δουλέψουμε όλοι, από κάθε πλευρά.

 

Ποιες μουσικές δράσεις που έγιναν φέτος στο σχολείο σας άρεσαν περισσότερο;

Μου άρεσαν όλες. Δεν μπορώ να τις διαχωρίσω. Σε κάθε περίπτωση ό,τι και να κάναμε, συλλογικά, ήταν πάρα πολύ καλό το αποτέλεσμα. Ειδικά οι σχολικές γιορτές ήταν εξαιρετικές, τέλειες.

 

Γιατί επιλέξατε να διδάξετε μουσική σε ένα δημόσιο σχολείο;

Η μουσική ήταν πάντα η ζωή μου και προφανώς δεν ήθελα να κάνω κάτι άλλο. Ήταν αυτό που ονειρευόμουν από παιδί. Ήθελα πάντα να ασχοληθώ με τη μουσική και εφόσον μου άρεσε και ήταν και ευχάριστο το κλίμα του σχολείου, επέλεξα να το εντάξω στην δική μου καθημερινότητα. Ευτυχώς, τα κατάφερα και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό.

 

 


Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν από τη δημοσιογραφική ομάδα του Β3:

Αγγελίδου Ρένια, Ανδρίκογλου Αναστασία, Τριανταφυλλίδου Αλίνα, Τριχάνη Μαριλένα, Φωταρίδου Μυρτώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου