Η
αρχαία και νέα ελληνική διατροφή
Υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στην αρχαία και νέα ελληνική
διατροφή .Μία αξιοσημείωτη διαφορά είναι οι επιλογές της ποσότητας τροφής.
Σύμφωνα με πηγές η κατανάλωση της τροφής γινόταν με μέτρο στα αρχαία χρόνια ενώ
ταυτόχρονα η διατροφή τους περιλάμβανε: δημητριακά ,λαχανικά, φρούτα,
γαλακτοκομικά, καρπούς , κρέας και ιδιαίτερα το ψάρι όπως και την ελιά. Τα προαναφερόμενα
θεωρούνται οι βασικές και πιο σημαντικές ομάδες τροφών οι οποίες είναι
απαραίτητες για τον άνθρωπο. Από αυτό και μόνο μπορούμε να καταλάβουμε την
ιδιαίτερη θέση που κατείχε η ισορροπημένη διατροφή στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων.
Εκτός από την ισορροπημένη διατροφή, οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν μεγάλη βάση στη
σωματική άσκηση. Σύμφωνα με κείμενα φιλοσόφων της εποχής εκείνης , η παχυσαρκία
μπορούσε να θεωρηθεί ντροπή. Αυτό δεν μπορούμε να πούμε πως ισχύει σήμερα.
Πολλοί Έλληνες δυστυχώς προτιμούν να καταναλώνουν συσκευασμένα τρόφιμα και fast
food αντί το φρέσκο και ωφέλιμο. Αυτή η βλαβερή συνήθεια έχει ως αποτέλεσμα
πολλές ασθένειες που προκαλούνται από υπερκατανάλωση ανθυγιεινών τροφών.
Επιπρόσθετα, μελέτες έχουν δείξει πως το 28% των ανδρών και το 30% των γυναικών
στην Ελλάδα είναι υπέρβαροι ενώ τα ποσοστά αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό. Τέλος,
δεν δίνεται πλέον μεγάλη σημασία στην άθληση και γενικά στη σωματική άσκηση που
βοηθά στη διατήρηση ενός σωστού σώματος αλλά και στη ψυχαγωγία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου