Συνέντευξη από διατροφολόγο στη
Θεσσαλονίκη
-Γεια σας.
-Γεια σας.
-Θα ήθελα να σας κάνω μερικές ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή, αν
φυσικά δεν έχετε αντίρρηση.
-Φυσικά!
-Τέλεια. Η πρώτη ερώτηση είναι: Η παχυσαρκία είναι συχνή στις
μέρες μας και συγκεκριμένα στην Ελλάδα;
-Σαφώς και είναι! Μάλιστα έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας στην
εποχή μας ενώ αποτελεί το εφαλτήριο για την εμφάνιση και άλλων δυσμενέστερων
νοσημάτων.Όσον αφορά στα στατιστικά δεδομένα του πλανήτη, το 2014 τα παχύσαρκα
άτομα ήταν περίπου στα 2,022 δισεκατομμύρια και τα ποσοστά αυξάνονται. Στην
Ελλάδα αυτά τα άτομα υπολογίζονται σε 5.266.000 περίπου.
-Μάλιστα. Υπάρχουν αρκετοί παχύσαρκοι έφηβοι;
-Ναι, υπάρχουν και μάλιστα η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες
με τα υψηλότερα ποσοστά εφηβικής παχυσαρκίας παγκοσμίως. Υπάρχουν πολλοί
παράγοντες που οδηγούν σε αυτή τη νόσο.
-Μπορείτε να αναφέρετε μερικούς;
-Ναι. είναι: η καθιστική ζωή, αυξημένο στρες, έλλειψη ύπνου,
αυξημένη πρόληψη θερμίδων , παχυσαρκογόνο περιβάλλον κ.α.
-Τι είναι το παχυσαρκογόνο περιβάλλον;
Είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που προκαλούν την εμφάνιση
παχυσαρκίας όπως: διαφημίσεις, χαμηλές τιμές πώλησης σε τρόφιμα κ.α.
-Μπορεί να χάσει βάρος κάποιος που δεν αθλείται αλλά τρώει
υγιεινά;
-Ναι μπορεί, αρκεί να υπάρχει σωστή καθοδήγηση από διατροφολόγο,
ώστε να καταναλώνει τόσες θερμίδες όσες χρειάζεται.
-Πού οφείλεται η νευρική ανορεξία;
-Οι παράγοντες που επηρεάζουν και δυνατόν να εμφανίσουν μια τέτοια
κατάσταση μπορεί να είναι οικογενειακοί, κοινωνικοπολιτικοί, ψυχολογικοί κτλ .
Σημαντικό ρόλο παίζουν τα πρότυπα τα οποία προβάλλονται από τα Μ.Μ.Ε.
-Είναι πιο συχνή από την παχυσαρκία στην Ελλάδα;
-Όχι δεν είναι πιο συχνή , διότι μελέτες έδειξαν πως είναι
ασυνήθιστη στις μη-Δυτικές χώρες τις Ευρώπης και στις λιγότερο αναπτυγμένες.
Εμφανίζεται στις βιομηχανοποιημένες ανεπτυγμένες χώρες.
-Μάλιστα, αλήθεια, εμείς σαν έφηβοι τι πρέπει να καταναλώνουμε;
-Αρχικά, για να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί ο οργανισμός ενός
εφήβου θα πρέπει να ακολουθεί κάποιες διατροφικές συστάσεις οι οποίες είναι :υδατάνθρακες(50-60%), λίπη(25-35%),
πρωτείνες10-15%). Υδατάνθρακες υπάρχουν στα δημητριακά, τα αμυλούχα τρόφιμα, τα
όσπρια , τα λαχανικά και τα ωμά φρούτα.
Όσον αφορά τα λίπη ,τα οποία μας δίνουν ενέργεια, μπορεί να
συμβάλουν στην εγκατάσταση παχυσαρκίας . Γι αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί
στην επιλογή της μορφής του λίπους. Καλύτερη επιλογή είναι τα ακόρεστα λίπη τα
οποία βρίσκονται στις ελιές, ξηρούς καρπούς και άλλα. Οι πρωτεΐνες είναι εξίσου
σημαντικές καθώς είναι υπεύθυνες για τη δομή των κυττάρων. Τροφές πλούσιες σε
πρωτεΐνες είναι κυρίως ζωικής προέλευσης όπως και φυτικής που όμως δεν
απορροφάται από τον οργανισμό σε μεγάλα ποσοστά.
-Πολύ ωραία! Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
-Η χαρά ήταν όλη δική μου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου