Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ανδριάνα Τσακίρη, Β3

 1)ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ;

Απάντηση:

Διαφορετικότητα μπορεί να υπάρξει σε πολλούς τομείς  συμπεριλαμβανομένου της εξωτερικής εμφάνισης, του φύλου, του χαρακτήρα του κάθε ατόμου, του χρώματος, της θρησκείας , της εθνικότητας. Γενικότερα διαφορετικότητα μπορεί να υπάρξει σε πολλούς τομείς στο σχολείο και γενικότερα στην καθημερινή μας ζωή. Όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει όλα αυτά να μας επηρεάζουν. Αντίθετα θεωρώ πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι μεταξύ μας.

 

2)ΠΩΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ Η ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ;

Απάντηση:

Θεωρώ πως είναι καλό να εντάσσονται μαθητές με ορισμένες ιδιαιτερότητες στο πλαίσιο μιας τυπικής τάξης. Τέτοια άτομα δεν πρέπει να μένουν στο περιθώριο και να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα παιδιά διότι στη σύγχρονη κοινωνία όλα τα είδη της διαφορετικότητας μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Βέβαια εάν το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο ( κυρίως πρόβλημα υγείας κ.α.) θεωρώ πως θα πρέπει να υπάρχει μια ειδική εκπαίδευση για τα συγκεκριμένα παιδιά. Πρώτον για να μην νιώθουν οι ίδιοι μειονεκτικά απέναντι στους συμμαθητές τους και δεύτερον για να μπορούν να συμβαδίζουν με τους δικούς τους ρυθμούς .

 

3)ΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ Η ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ;

Απάντηση:

Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους άτομα είναι ο ρατσισμός ή το bulling. Δυστυχώς το φαινόμενο του ρατσισμού μαστίζει στη κοινωνία μας κάτι που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε άμεσα να σταματήσει. Επιπλέον μαθητές από ξένες χώρες μπορεί να μην μπορούν να καταλάβουν την γλώσσα, μπορεί στις χώρες τους να υπάρχουν άλλα έθιμα και τρόποι ζωής και έτσι να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν και να ενσωματωθούν στη νέα τους χώρα.

 

4)ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;

Απάντηση:

Σίγουρα υπάρχουν αρκετοί μαθητές οι οποίοι είτε κατάγονται εξ ολοκλήρου από άλλες χώρες, είτε ένας από τους δύο γονείς έχει καταγωγή από μια ξένη χώρα παρόλα αυτά οι περισσότεροι μαθητές από αυτούς γνωρίζουν πολύ καλά τη γλώσσα διότι έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή έχουν ζήσει αρκετά χρόνια στη χώρα.

 

5)ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ;

Απάντηση:

Εδώ πάλι βλέπουμε να ξανά εμφανίζεται το φαινόμενο του ρατσισμού ο οποίος σιγά-σιγά αρχίζει να καταπολεμείται, είτε από τα ίδια τα θύματα Αλλά και από τους υπόλοιπους μαθητές. Προσωπικά έχω αντιληφθεί πώς τα παιδιά δείχνουν μεγάλη ωριμότητα σε τέτοιου είδους θέματα πράγμα που με χαροποιεί ιδιαίτερα , βέβαια δεν παύει να υπάρχουν και οι εξαιρέσεις δηλαδή άτομα τα οποία δεν είναι ικανά να καταλάβουν πόσο άσχημο είναι να κοροϊδεύουν και να ενοχλούν τους αλλοεθνείς συμμαθητές τους στην ουσία αυτοί είναι οι απροσάρμοστοι και όχι τα παιδιά από τις ξένες χώρες. Κατά τη γνώμη μου οι Έλληνες μαθητές θα πρέπει να βοηθούν και να συμπαραστέκονται στο όποιο πρόβλημα προσαρμογής αντιμετωπίζουν τα παιδιά από άλλη χώρα, να βοηθούν την ένταξη τους στη σχολική κοινότητα και να δημιουργηθούν παρέες.

 

6)ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ Η ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ;

Απάντηση:

Αρχικά θα πρέπει να τους βοηθήσουν να ενταχθούν ομαλά στις παρέες και στα παιχνίδια μεταξύ των παιδιών. Έπειτα όταν τους βλέπουν να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα(πχ bulling) να τους υπερασπίζονται και να τους δίνουν λύσεις σε οποιαδήποτε δυσκολία (πχ μαθησιακή) . Βέβαια σε ότι περνάει από το χέρι τους και μπορούν. Βασικότατη προϋπόθεση οι συγκεκριμένοι μαθητές να μην έχουν άρνηση και να δέχονται την οποιαδήποτε βοήθεια.

 

7)ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ  Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ;

Απάντηση:

Στην αρχή φυσικά θα υπάρξουν δυσκολίες στην προσαρμογή τους. Όμως με τη σωστή βοήθεια των συμμαθητών και καθηγητών, σταδιακά θα ενταχθούν ομαλά στο μαθησιακό περιβάλλον του νέου τους σχολείου. Σημαντικό ρόλο βέβαια παίζει και ο χαρακτήρας του κάθε παιδιού. Άλλο παιδί μπορεί να είναι περισσότερο κοινωνικό και εξωστρεφής ενώ άλλο πιο εσωστρεφής και ντροπαλό, έτσι η ταχύτητα της προσαρμογής τους έχει να κάνει και με τους ίδιους

 

8)ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΙΑΤΗΤΗ Η ΕΝΤΑΞΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕ ΟΜΑΔΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ; (ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ)

Απάντηση:

Φυσικά Θεωρώ πολύ σημαντική την ένταξη τέτοιου είδους καθηγητών στα σχολεία διότι θα ασχολούνται εξ ολοκλήρου με αυτά τα παιδιά και θα μπορέσουν να τους δώσουν την απαραίτητη προσοχή που χρειάζονται. Ακόμη οι συγκεκριμένοι καθηγητές έχουν κάνει κάποια ειδικά σεμινάρια για το πώς θα μπορέσουν να πλησιάσουν και να βοηθήσουν αυτά τα "διαφορετικά" παιδιά και έτσι θα είναι ευκολότερο και για τα ίδια να προσαρμοστούν. Επίσης αν την εκπαίδευση αυτών των παιδιών είχαν αναλάβει οι βασικοί καθηγητές θα ήταν πολύ δύσκολο και για τους ίδιους να προχωρήσουν στο μάθημα, αλλά και για τα παιδιά αυτά  να συμβαδίσουν με τους υπόλοιπους μαθητές και με την ύλη.

 

                                                                                                                                    Ανδριάνα Τσακίρη, Β3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου